עקמת (scoliosis) היא מעין עיוות אנטומי בעמוד השדרה, הבא לידי ביטוי בכך שהחוליות המרכיבות את עמוד השדרה, סוטות יחסית לקו האמצע, בזווית של עשר מעלות לכל הפחות. ברוב המוחלט של המקרים העיוות מתפתח בתקופת הילדות או במהלך גיל ההתבגרות, בזמן שבו הצמיחה של השלד מואצת כשבמהלך הזמן העיוות עלול ללכת ולהחמיר.
מסיבות שאינן ברורות דיו, שכיחות העקמת בגב בקרב בנות גבוהה יותר, כשהיחס באוכלוסייה הכללית עומד על 1:7 (על כל בן הסובל מעקמת, ישנן שבע בנות הסובלות מהתופעה).
הגורמים לעקמת בגב
בניגוד לדעה הרווחת בקרב הציבור הרחב, העקמת אינה נגרמת כתוצאה מפעילות גופנית מאומצת מדי, יציבה לא תקינה, ישיבה שפופה או גורמים אחרים הנמצאים בשליטתו של הילד. למעשה רוב המקרים של עקמת בגב, בדגש על מקרים המתפתחים לאחר גיל עשר, מתפתחים על רקע לא ברור ומוגדרים כעקמת אדיופטית.
עם זאת, ידוע כי עקמת אדיופטית בדרך כלל מתפתחת על רקע גנטי מסוים אם כי התורשה אינה ברורה לחלוטין ובכל מקרה לא מדובר בחדירות מלאה. המשמעות היא שישנם גנים מסוימים שיכולים להשפיע על קיום העקמת, אך לא כל אדם הנושא את הגנים הרלוונטיים אכן יסבול מעקמת.
ישנן מחלות גנטיות מסוימות שגורמות לעקמת, בדגש על מחלות המערבות את מערכת השלד כמו לדוגמה נוירופיברומטוזיס.
מה הם התסמינים של עקמת בגב?
תסמיני העקמת אינם אחידים שכן הם מושפעים מאוד מדרגת החומרה של העקמת ומבעיות נלוות נוספות. להלן חלק מהתסמינים האפשריים:
- תנוחה נטויה של הגוף לצד אחד.
- כאבי גב המופיעים בעקבות עמידה ממושכת או התעייפות מהירה של שרירי הגב.
- גובה לא שווה של הכתפיים ושל המותניים.
- המרחק בין הזרועות אינו שווה.
- בנשים ניתן לראות א-סימטריה של השדיים.
- בדרך כלל הסובלים מעקמת ירגישו שהבגדים שלהם לא מונחים כראוי על הגוף ושקווי הבגד נמצאים במנח אלכסוני.
- קיים קושי להתכופף קדימה.
- הבליטות של הצלעות אינן שוות.
כיצד מאבחנים עקמת בגב?
מעניין לדעת כי רוב הסובלים מעקמת בגב כלל לא מודעים לכך שהם סובלים מהבעיה. למעשה אפילו בחלק ניכר מהמקרים בהם מדובר בעקמת הבאה לידי ביטוי בסטייה של עד שלושים מעלות מקו האמצע של עמוד השדרה, עדיין אינם מודעים לעצם הבעיה ממנה הם סובלים כשנכון להיום רוב מקרי העקמת בגב מתגלים באופן אקראי.
כאשר קיים חשד לעקמת יש לפנות לרופא אורתופד לצורך מעבר של בדיקה גופנית מקיפה. במהלך הבדיקה יבדוק הרופא את גובה הזרועות מהרצפה בזמן התכופפות קדימה, את גובה השדיים והכתפיים, יבחן את כף הרגל על מנת לאתר עיוותים אנטומיים, יבחן את העור לצורך שלילת נוירופיברומטוזיס ועוד.
בהתאם לצורך, יפנה הרופא את הנבדק לביצוע בדיקות הדמיה דוגמת בדיקת CT או צילום רנטגן על מנת לאמוד את המיקום המדויק של העקמת, את סדר הגודל של העקמת, את הכיוון שלה, את רמת המורכבות שלה ועוד.
ישנן מספר שיטות המשמשות להערכת העקמומיות בעמוד השדרה כמו לדוגמה חישוב זווית קוב, כלומר הזווית הנוצרת בין החוליה העליונה ביותר המעורבת בעיוות לחוליה התחתונה ביותר המעורבת בעקמת בגב.
כיצד מטפלים בעקמת בגב?
לא רק הכאב קובע כאן. אם הילד שלכם סובל מביטחון עצמי נמוך עקב העקמת, מומלץ לטפל בבעיה מהר ככל האפשר. הטיפול מותאם לכל מטופל ומטופל באופן אישי בהתאם למידת הבגרות של השלד ולמידת החומרה של העקמת. האפשרויות המקובלות לפי סדר עולה של דרגת החומרה של מצב העקמת הן מעקב רפואי בלבד, תרגילי פיזיותרפיה, לבישה של מחוך אורתופדי למניעת החמרה בגילאים צעירים וניתוחים שונים כמו לדוגמה ניתוח לאיחוי חוליות.
אולי יעניין אתכם לקרוא גם על: