אורתופדיה היא תחום התמחות רפואי העוסק בפגיעות טראומה, מחלות וליקויים של מערכת השרירים והעצמות בגוף האדם. המונח אורתופדיה הומצא לראשונה אי שם בשנת 1741 על ידי רופא צרפתי בשם ניקולא אנדרי שפרסם מאמר בנושא של מניעה וטיפול בבעיות יציבה המתרחשות בילדים. מקור המונח אורתופדיה מהשפה היוונית: משמעות המילה אורתו היא ישר ואילו משמעות המילה פדיוס היא ילד (כיום האורתופדיה משמשת לטיפול בבני כל הגילאים כמובן).
בין היתר תחום זה עוסק בנקעים ושברים, בדלקות של השרירים והעצמות לרבות דלקות מפרקים, במחלות שונות של השלד כמו למשל רככת, בבעיות הליכה, עמידה ויציבה ועוד. עם זאת, האורתופדיה לא עוסקת במחלות של מח העצם או במחלות נוירולוגיות שהינן בעלות השפעה על השרירים כמו למשל ניוון שרירים.
ההכשרה של האורתופד
בניגוד לכירופרקטיקה למשל, אורתופדיה היא מקצוע רפואי לכל דבר ועניין. מדובר על תחום התמחות שעל מנת ללמוד אותו, יש לסיים את לימודי הרפואה, לקבל תואר ד"ר ולסיים את תקופת ההתמחות המעשית.
לאחר מכן ניתן להתחיל את ההתמחות באורתופדיה הנמשכת שש שנים (מדובר על ההתמחות הארוכה ביותר). לאחר סיום לימודי האורתופדיה וקבלת התואר רופא מומחה לאורתופדיה יכולים בוגרי המסלול להמשיך ולעבור תת התמחות בנושאים מגוונים.
בין היתר ניתן לעבור תת התמחות באורתופדיית ילדים, תת התמחות בשחזור מפרקים, תת התמחות באורתופדיה של היד ועוד.
האבחון האורתופדי
תהליך האבחון של בעיות אורתופדיות כולל תשאול מקיף של המטופל או של הוריו במידה ומדובר על תינוקות, פעוטות או ילדים, בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל. בנוסף לכך האורתופד מבצע בדיקה קלינית מקיפה ובמידת הצורך המטופל יצטרך לעבור בדיקות מתקדמות יותר.
בתחום האורתופדיה נעשה שימוש נרחב בבדיקות הדמיה דוגמת MRI, צילומי רנטגן, אולטרסאונד ו- CT וזאת כיוון שבדיקות אלו מאפשרות לבחון את הנעשה ברקמות השרירים והעצמות.
הטיפול האורתופדי
במקרים רבים האורתופד יפנה את המטופל לטיפול מתחום הרפואה המשלימה או לטיפול פרה רפואי כמו למשל פיזיותרפיה או הידרותרפיה אך לא אחת האורתופד יטפל בחולה בעצמו. בין היתר האורתופד יכול לגבס את המטופל או להנחות אותו לרכוש מוצרים ואביזרים אורתופדיים שונים כמו למשל מדרסים אורתופדיים וכן נעשה שימוש נרחב בשיטות כירורגיות לטיפול בבעיות אורתופדיות. זוהי הסיבה בגינה התמחות באורתופדיה נקראת לעתים גם כירורגיה אורתופדית.
במהלך ההכשרה של האורתופד עליו להתנסות במגוון רחב של טכניקות כירורגיות ובמגוון רחב של ניתוחים כשבין היתר מדובר על תפירת גידים, קטיעת אצבעות, השתלת מפרק ירך, השתלת מפרק ברך, כריתה של גידולים שפירים ברקמות רכות ובעצמות ועוד.
סוגי בעיות שמצריכות פנייה לאורתופד
להלן חלק מהבעיות המצריכות בירור אצל אורתופד:
- כאבי גב תחתון ופריצות דיסק או בלט דיסק.
- כאבי גב עליון וכאבי צוואר.
- הגבלה בטווח התנועה של מפרק אחד או יותר.
- שבר פתוח או סגור, שברי מאמץ ונקעים.
- מומים מולדים במערכת השריר והשלד או גמישות יתר.
- בעיות ברכיים על סוגיהן השונים לרבות קריעה של רצועות, כאבי ברכיים, נפיחות משמעותית בברכיים, שחיקה של הסחוס בברכיים ועוד.
- בעיות יציבה מסוגים שונים או קושי במעבר מישיבה לעמידה.
- דלקות מפרקים, דלקות שרירים ודלקות גידים.
יעילות האורתופדיה לטיפול בבעיות במערכת השרירים והשלד
נכון להיום האורתופדיה היא השיטה המרכזית המשמשת לטיפול בבעיות שריר ושלד. אמנם כפי שציינו במקרים רבים האורתופד יפנה את המטופל למטפלים העושים שימוש בטכניקות אחרות, אך בכל הנוגע לאבחון של בעיות אורתופדיות ולטיפול במצבים מורכבים, אין טכניקה בעלת שיעורי הצלחה גבוהים כמו האורתופדיה.