הגורם הנפוץ לכאבי גב ורגל הוא פריצת דיסק. הסימפטומים של פריצת דיסק עלולים לכלול כאב עמום או חד, התכווצות שרירים, חולשה ברגל או אובדן תפקוד הרגל. התעטשות, שיעול, או כיפוף בדרך כלל עלולים להגביר את הכאב.
לעיתים רחוקות אי שליטה על יציאות המעי או על שלפוחית השתן מתרחשות, ואז יש לפנות לרופא ולעזרה רפואית באופן מיידי. כמו כן, עלול להופיע לחץ על אחד העצבים או יותר, אשר גורמים לכאב, צריבה, עקצוץ, וחוסר תחושה המשתרע מהישבן לרגליים ולפעמים לכף הרגל.
מורכבותו של האבחון
כאב ותסמינים אחרים שנוצרו מפריצת הדיסק יכולים להיות מובנים על ידי אנשי מקצוע ומטפלים רפואיים. אולם מטופלים רבים אינם מצליחים להצביע על מקור הכאב, סיפור המקרה או כל מרכיב אחר אשר יסייע בתהליך האבחון.
ישנם מספר גורמים אשר הופכים את התהליך הזה למורכב, כמו למשל מינוח מבולבל. ישנם מונחים רבים ושונים המתארים פריצת דיסק, כגון לחץ על העצב, דיסק בולט ועוד.
מעבר לכך, פריצת דיסק עלולה לא להתאים לדרגת הכאב אשר חווה המטופל, כך שבעיות גב חמורות פחות עלולות לגרום לכאב רב יותר מאשר פריצת דיסק. ולחילופין, פריצת דיסק גדולה יכולה להיות נטולת כאבים לחלוטין, בעוד התכווצות שרירים ממתח תגרום לכאבי תופת. משמעות הדבר היא כי חומרת הכאב היא לא גורם מכריע לזיהוי פריצת דיסק.
פריצות דיסק רבות אינן גורמות לשום כאב, למרות שעשוי להיות קשר בין הטראומה לדיסק והופעת התסמינים של החולה. יש לזכור גם כי פריצת דיסק עלולה להתרחש גם ללא אירוע מסוים.
הכאב הנגרם מפריצת דיסק הוא חוויה אישית מורכבת. גורמים פיזיים ופסיכולוגיים משתנים כל הזמן ויכולים לתרום לחוויית הכאב של המטופל.
הכאב מפריצת הדיסק עלול גם להחמיר במצבים פיזיים מורכבים יותר המערבים בעיות פיזיות אחרות בעמוד השדרה, או גורמים מצביים (כגון יציבה לקויה, ישיבה לתקופה ארוכה וכו' (.
פריצת דיסק תסמינים
כאמור, פריצת דיסק, לעתים קרובות, עשויה לא לייצר תסמינים כלל. סימפטומים של פריצת דיסק בגב התחתון כוללים :כאבי גב וכאבים מוקרנים (לישבן, רגליים וכפות הרגליים(, עקצוץ או חוסר תחושה ברגליים או בכפות הרגליים וחולשת שרירים.
הסימפטומים של פריצת דיסק בצוואר כוללים: כאב ביד, או מעל הכתף, כאב שמקרין לכתף, לזרוע ולפעמים ליד ולאצבעות, כאבי צוואר בעיקר בגב ובצידי הצוואר וכאבים העלולים להתגבר בעת כיפוף הצוואר. כמו כן יכולים להופיע עוויתות של שרירי הצוואר.
הסימפטומים של פריצת דיסק באמצע הגב נוטים להיות מעורפלים, ולכלול לפעמים כאב בגב העליון, גב תחתון, בטן, או רגליים כמו גם חולשה או חוסר תחושה ברגל אחת או בשתיהן.
כאבים כרוניים ומתמשכים, אובדן שליטה או תחושה בכפות הרגליים עלולים להיות תופעת לוואי וסיבוכים של פריצת דיסק (במיוחד במקרים בהם היא לא טופלה) ולהימשך לאורך שנים.
פריצת דיסק יכולה להוביל לתסמינים כמו רגל רדומה, כאשר הדיסק הלוחץ על העצבים בעמוד השדרה גורם לאובדן תחושה או נימול באחת הרגליים. מצב זה, שנקרא לעיתים "רגל רדומה פריצת דיסק", הוא סימפטום נפוץ של לחץ עצבי ויש לטפל בו כדי למנוע החמרה בתסמינים.
החמרת המצב
בדרך כלל, פריצת דיסק עלולה להחמיר עם הזמן ובעקבות גורמים אחרים כמו למשל גיל. בעקבות הגיל המבוגר, כל חלקי הגוף משתנים, כולל רכיבי עמוד השדרה, כאשר הדיסקים "מתייבשים" ומאבדים את האלסטיות. עובדה זו גורמת להחלשת הדיסק ועושה אותו לפגיע יותר לשינוי.
השלב הקיצוני בפריצת דיסק מאפשר לחומר הפנימי לזלוג החוצה ולגרום לתופעות וסימפטומים חמורים יותר, עד כדי שיתוק הרגל.
שיטות הטיפול בפריצת דיסק הן לעתים קרובות די יעילות ובדרך כלל כוללות עיסוי, מנוחה במיטה, פיזיותרפיה ותרופות לשיכוך כאבים. ניתוח בעמוד השדרה מומלץ רק כאשר הטיפול שמרני הוכח כלא יעיל או כאשר הסימפטומים של המטופל קיצוניים ומתישים.
מרבית האנשים יסבלו בשלב כזה או אחר של חייהם מכאבי גב תחתון. למעשה, פריצת דיסק בגב, או לחילופין בלט דיסק בגב, היא הסיבה העיקרית שמובילה לאותם כאבים, שיכולים לפגוע באיכות החיים שלנו ולהיות בלתי נסבלים, עד לכדי שלא נוכל לבצע פעולות בסיסיות בחיי היום יום כמו הליכה, מעבר משכיבה לעמידה, מעבר מישיבה לעמידה, פעילות גופנית שגרתית, הרמה של חפצים וכדומה. מה גורם להיווצרות של פריסת דיסק לגב, איך אפשר למנוע את זה ומה שיטות הטיפול הטובות ביותר עבור אנשים הסבולים מפריצת דיסק בגב- כל התשובות לשאלות הללו ומידע נוסף הרלוונטי לכל מי שסובל מפריצת דיסק בגב, בפוסט הבא.
קצת רקע
לפני מיליון שנה האדם התחיל ללכת על שתי הרגליים שלו. זו הייתה נקודה מאוד חשובה באבולוציה כולה. כלומר, התהליך הזה הוביל לכך שהאדם קיבל שליטה טובה יותר על מה שקורה בעולם, תצפית טובה יותר, אבל יש לזה מחיר כבד. כאבי גב. הסיבות לכאבי גב על רקע של פריצת דיסק בגב או בלט דיסק בגב הן שונות. כאבי גב יכולים להיווצר כתוצאה מטראומה כמו תאונת דרכים או פציעה כמו נפילה למשל, מחלה או שינויים ניווניים במבנה הדיסק אשר קשורים לעלייה בגיל, להרמת משאות כבדים, עודף משקל, אי ביצוע פעילות גופנית כלומר חוסר תנועתיות, שחיקה, הריון ועוד.
מהו בעצם דיסק ואיך הוא קשור להיווצרות פריצת דיסק בגב?
דיסק הינו מבנה סחוסי אשר בנוי למעשה ממעטפת קשיחה. המעטפת הזו בנויה ממיליון סיבים סחוסיים והתוכן של הגרעין הוא רך יותר. הדיסקים קיימים במטרה לייצר תנועות בין החוליות של עמוד השדרה, המאפשרת בעצם לאדם לבצע תנועות שונות וכמובן לייצב את עמוד השידרה שלנו. הגרעין הזה הוא סוג של בולם זעזועים. מה שבעצם קורה בעמוד השדרה במצב של פריצת דיסק בגב, המעטפת הזו נקרעת וחלק ניכר או מרבית התוכן שנמצא יוצא החוצה ואז נוצר לחץ על מערכת העצבים. זה בעצם מה שגורם להיווצרותם של כאבי גב. יש אנשים שבנוסף לכאב הרגיל, גם סובלים מהקרנה של הכאב לרגל או לשתי הרגליים. בנוסף, פעמים רבות הכאבים מובילים להפרעות בתחושה, או לסוג של נימול. במצבים קשים הדבר יוביל לחולשה של ממש בשרירים. במקרים קיצוניים פריצת דיסק בגב גורמת לחוסר שליטה על הסוגרים עד לכדי שיתוק מלא ברגליים.
מהם הסיכויים לריפוי ואיך ניתן לטפל בפריצת דיסק בגב?
מנתונים עולה כי 50% מההתקפים של כאבי הגב עוברים בתוך מספר ימים, עד שבועיים ובממוצע 8% מהם נמשכים כמה חודשים, עד לתקופה של חצי שנה. ב- 50% מהמקרים יש מעורבות של הדיסקוס הנמצא בין החוליות. חלק קטן מהסובלים מהבעיה, יסבלו ממנה לאורך שנים רבות. יש כל מיני שיטות המאפשרות לטפל ב פריצת דיסק בגב. הטיפולים כוללים בין השאר טיפולים פיזיותרפיים, טיפולי מגע כמו עיסוי רפואי, שיאצו וטווינא, טיפולים המבוססים על תורת הרפואה הסינית כמו דיקור וכוסות רוח, אוסטיאופתיה ועוד.
יש מקרים חמורים בהם נדרש טיפול תרופתי, משככי כאבים בכל מיני עוצמות, מצבים בהם ניתן לשלב בין כמה סוגי טיפולים וכמובן שבמקרים חריגים הדורשים ניתוח, אפשר לשקול את האפשרות הזו. יחד עם זאת, אורטופדיים כירורגיים אינם ממהרים לנתח, בשל הסיכונים הרבים הכרוכים בניתוח כזה, שכן עמוד השדרה מערב את מערכת העצבים. ניתוח יתאפשר גם במצבים של היצרות של התעלה ושינויים ניווניים במבנה החוליות בעמוד השדרה. חשוב לציין כי היום יש שיטות ניתוחים מאוד מתקדמות, כאשר אפשר לבצע את הניתוח עם החדרת אלקטרודה או מחט מאוד דקה אל תוך הדיסק, עם בקרה של רנטגן ושיקוף. הפעולה הניתוחית מעודדת את הדיסק להתכווץ חזרה ולחלק מהתוכן להיכנס פנימה, תוך שחרורה של מערכת העצבים. קיימת גם שיטה נוספת לניתוח המכונה ניתוח אנדוסקופי, אותו מבצעים באמצעות חתך מאוד קטן ואז מכניסים מכשיר הנקרא אנדוסקופ, בודקים בדיוק מה הבעיה ומה המיקום המדוייק שלה ואז ניתן גם כן לבצע שחרור של העצבים.
איך מאבחנים פריצת דיסק בגב?
השיטה הטובה והיעילה ביותר לאבחן פריצת דיסק בגב היא באמצעות בדיקת MRI. הבדיקה הינה הכרחית, בעיקר אם שוקלים התערבות כירורגית.
איך ניתן למנוע היווצרות של בלט דיסק ו- פריצת דיסק בגב?
יש כמה דברים שכדאי לעשות כדי למנוע היווצרות של בלט דיסק ו-פריצת דיסק בגב. ראשית, כל, אם אתם מנהלים אורח חיים יושבני, כלומר יושבים הרבה זמן מול מסכים, חשוב מאוד לארגן לעצמכם סביבת עבודה ארגונומית. חשוב מאוד שהרגליים יהיו בצורה מלאה על הרצפה ואם יש צורך לעשות שימוש בהדום או שרפרף. הידיים צריכות להיות בזווית של 90 מעלות והמרפקים צריכים להישען על השולחן או המשענות באופן מלא, כלומר שלא יהיה מצב שהאמות נמצאות באוויר. בנוסף, הכתפיים צריכות להיות רפויות ומאוד מומלץ להישען עם הגב לאחור בזמן העבודה. העיניים צריכות להיות בקו ישר עם המסך שהצוואר ישר ולא נוטה למעלה או למטה, אז נוצר עומס על עמוד השדרה הצווארי. אחת ל-20 דקות, כדאי לקום, לעשות סיבוב ולבצע מתיחות לגוף. מומלץ לבצע פעילות גופנית המסייעת להזרים את הדם ואת החמצן לתאים ולשרירים בגוף. בנוסף, פעילות גופנית תורמת לחיזוק השרירים ומונעת עומס על חוליות עמוד השדרה. חשוב מאוד גם להקפיד על שינה טובה ורציפה, לבחור מזרן איכותי התואם את המצב האנטומי והפיזיולוגי שלכם. במידה ואתם סובלים מכאבי גב, מומלץ מאוד שלא להתעלם מהם, לא להזניח אותם, אלא לגשת לאורטופד לבירור מעמיק שיתאים עבורכם תכנית טיפול מתאימה. לעתים גם מדרסים או פתרונות אורטופדיים אחרים יכולים להקל.
פריצת דיסק היא פציעת מאמץ חוזרנית. הכוונה היא לפציעה הנגרמת בעקבות מאמץ חוזר ונשנה או ממאמץ רציף וממושך המבוצע בתנאים לא אופטימאליים או בתנוחה לא מתאימה. דוגמאות לפציעות מאמץ חוזרניות נוספות הן למשל תסמונת מנהרת שורש כף היד, פצעי לחץ, שברי הליכה ועוד. הכוונה במונח דיסק היא לדיסק הבין חולייתי.
בעמוד השדרה המורכב מחוליות ניתן למצוא בין כל זוג חוליות דיסק בין חולייתי. מדובר על מבנה סחוסי הבנוי משכבות של קרומים או טבעות סיביות, העוטפות את הליבה הצמיגית. תפקידם של הסחוסים להקנות לעמוד השדרה את יכולת התנועה ואת הגמישות האופיינית לו מצד אחד ולבלום את הזעזועים העוברים לאורך עמוד השדרה מצד שני.
מה היא המשמעות של פריצת דיסק?
מאחר והדיסק הבין חולייתי נתון בין זוג חוליות, הרי שמופעל עליו לחץ מכני באופן מתמיד. כאשר העומס המופעל על הדיסק מתחיל לעלות, החומר הצמיגי הממוקם במרכז הדיסק נדחף לכיוונן של הטבעות הסיביות התוחמות אותו. כל עוד העומס המופעל על הדיסק הוא סביר, כלומר כל עוד מדובר על עומס שהדיסק יכול לעמוד בו, הרי שהדיסק לא ייפרץ. עם זאת, במידה והעומס גדול מדי, מתרחשת פריצה של הטבעות הסיביות העוטפות את הנוזל והנוזל דולף מהדיסק החוצה.
הגורמים לפריצת דיסק
כל מצב שבו מופעל לחץ גדול מדי על הדיסקים השונים יכול לגרום לפריצת דיסק. כך לדוגמה הרמה של משקל כבד מדי באופן לא מותאם יכולה לגרום לפריצת דיסק וכן ישיבה ממושכת מול המחשב עלולה לגרום לפריצה של דיסקים שונים לרבות פריצה של הדיסקים בגב העליון, התומכים במשקל הגולגולת.
למעשה כיום ידוע שבזמן ישיבה הלחץ המופעל על החוליות התחתונות בגב גדול פי 1.4-1.5מהלחץ המופעל עליהן בזמן עמידה. במידה ומדובר על ישיבה ברכינה קדימה או על ישיבה מרושלת, הלחץ יכול להיות אף גבוה פי 2.
אנשים שנמצאים בסיכון לסבול מפריצת דיסק הם למשל הורים צעירים, המתרגלים לשאת את תינוקם באופן לא נכון מפאת משקלו הנמוך, הממשיכים לשאת אותו מתוך הרגל בצורה לא נכונה, גם כשמשקלו מתחיל לעלות. גורמים נוספים לפריצת דיסק יכולים להיות למשל נפילה או חבלה, תאונת דרכים, הרמה חוזרת ונשנית של משאות כבדים, ללא שימוש בשרירי הרגליים לסיוע ועוד.
התסמינים הנפוצים של פריצת דיסק
התסמינים של פריצת דיסק משתנים מאדם לאדם בהתאם למיקום של פריצת הדיסק ולמידת החומרה של הנזק לדיסק. במקרים מסוימים התופעה לא תבוא לידי ביטוי בתסמינים קליניים כלל ואילו בחלק מהמקרים התסמינים יתמצו בכאבים בעמוד השדרה או במוגבלות בתנועה של הגב. כמו כן במקרים רבים התסמינים יערבו מערכות גופניות נוספות מעבר לעמוד השדרה. כך לדוגמה פריצת דיסק באזור הצוואר יכולה לבוא לידי ביטוי בסחרחורות, פגיעה בשיווי המשקל, כאבי ראש, חולשה בשרירי הידיים, כאבי ידיים ועוד.
התסמינים של פריצת דיסק באזור הגב התחתון יכולים להיות למשל שיתוק חלקי של הרגל, תחושת שריפה ברגל, אובדן השליטה על הסוגרים, כאבים בעכוז ועוד.
השאלה "האם פריצת דיסק עוברת?" תלויה בחומרת המצב ובטיפול הניתן. במקרים רבים, פריצת דיסק יכולה להשתפר עם טיפול שמרני כמו פיזיותרפיה, מנוחה ותרופות להקלת כאבים, אך במקרים חמורים יותר ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית כדי לטפל בבעיה.
אבחון פריצת דיסק
תהליך האבחון של פריצת דיסק מתחיל בדרך כלל בהתייחסות לגורמי סיכון מסוימים המהווים את מנת חלקו של הנבדק והתייחסות להיסטוריה הרפואית שלו. לאחר מכן תבוצע בדיקה גופנית במהלכה הרופא בוחן את התחושה בגפיים, את יכולת ההליכה, את חוזק השרירים ואת תקינות הרפלקסים. אחת הבדיקות הנפוצות ביותר המשמשות לאבחון של פריצת דיסק כרוכה בהרמה של רגל ישרה בזמן השכיבה על הגב.
רוב האנשים שסובלים מפריצת דיסק לא מסוגלים להרים את הרגל אפילו בעזרתו של הרופא עד כדי שני שליש מטווח התנועה של מפרק הירך מבלי לחוש כאבים, חוסר תחושה או עקצוצים ברגל. בדרך כלל לא יהיה צורך בביצוע בדיקות נוספות אם כי במקרים חמורים במיוחד ייעשה שימוש בבדיקות הדמיה שונות כמו למשל דיסקוגרפיה, CT או MRI.
כיצד מטפלים בפריצת דיסק?
ברוב המקרים ניתן לטפל באופן שמרני באמצעות תרופות לשיכוך הכאב, מנוחה רבה ושיטות טיפול פרא רפואיות כמו למשל פיזיותרפיה שמתבצעת על ידי חסן שמא פיזיותרפיסט מוסמך בעל ניסיון של 15 שנה בתחום. או שיטות טיפול אלטרנטיביות כמו למשל אוסטיאופתיה. עם זאת, בעשרה אחוז מהמקרים ייתכן שיהיה צורך לבצע ניתוח. הניתוח נדרש במקרים שבהם הטיפולים השמרניים לא הביאו להקלה במידת החומרה של התסמינים, במקרים שבהם התפתחו תסמינים חמורים במיוחד כמו למשל פגיעה בשליטה על הסוגרים או חולשת שרירים מתקדמת וכן במקרים שבהם קיימת עדות ללחץ חמור במיוחד על העצבים שבחוט השדרה.
ישנם מספר ניתוחים המיועדים לטיפול בפריצת דיסק. בחלק מהניתוחים מבוצעת הסרה חלקית או מלאה של הדיסק הפגוע וכן ניתן להחליף את הדיסק הפגוע בדיסק מלאכותי שממלא את תפקידו.
מה יכול להוביל לכאב קיצוני או חריף בגב?
למרבה הצער, עד היום במקרים שבהם מורגש כאב בגב שהוא כאב קיצוני, במרב המקרים לא נוכל לדעת למעשה מה היא הסיבה המדויקת שגרמה להופעת הכאבים הקיצוניים הללו בגב. מצד אחד, כאב בגב אשר מורגש בצורה קיצונית, יכולה להיות כאב גב אשר נוצר כתוצאה ישירה מפגיעה, קרע, או מתיחה אשר מתרחשת באחת מהרקמות שנמצאות באזור הגב התחתון, או עמוד השדרה שלנו. מבין האזורים שעשויים להיפצע ולהוביל לכאב קיצוני בגב, נוכל למצוא את אזורי הגוף הבאים – גידים, רצועות בגב, שריר, סחוסים, ומפרקים שונים, שיכולים להיפצע כתוצאה מתנועות לא נכונות, פעילות ספורטיבית שמובילה לפציעה, או כתוצאה ממעבר תאונה או פגיעה חמורה.
זיהוי של הגורם שמוביל לפגיעה חריפה בגב – האם זה אפשרי?
בוא נסתכל לצורך העניין על מצב שבו כאב בגב אשר מורגש בצורה קיצונית נוצר כתוצאה ישירה של קרע קטן, או מתיחה קלה באחד הרצועות או השרירים שמרכיבים את מערכת הגב שלנו. במצב כזה לצור העניין, יהיה קשה להבין ולזהות מה הוביל להופעת כאבי הגב, בשל העובדה שהגב שלנו הוא מערכת מורכבת כל כך, ולא ניתן לזהות את הפגיעות הקלות האלה בשום דרך כמעט כיום. מקרה נוסף שיכול להיות זה פריצת דיסק חמורה. במקרים רבים, פריצת דיסק יכולה להשתפר עם טיפול שמרני כמו פיזיותרפיה, מנוחה ותרופות להקלת כאבים, אך במקרים חמורים יותר ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית כדי לטפל בבעיה.
מה הם גורמים הסיכון השונים שקיימים כיום וידועים כגורמים אשר מגבירים ומעלים את הסיכוי לחוות כאב קיצוני בגב?
כיום, מצד אחד לא ניתן לזהות תמיד מה היא הסיבה להופעת כאבי הגוף, אך מאידך, אנחנו מכירים מספר גורמים סיכון, אשר מגבירים את הסיכון של האנשים שמחזיקים בגורמים הסיכון הללו לחטוף כאב בגב. להלן מספר גורמי סיכון:
- נשים בהריון- כובד המשקל משתנה לגמרי ולכן נשים רבות הנמצאות בשלבי ההריון, בעיקר המתקדמים, ירגישו כאבים בגב, בעיקר התחתון.
- ישיבה לפרקי זמן ארוכים מובילה לכך שנוצרת דחיסה בין החוליות ולכן מי שיושב הרבה חייב לקום, לעשות סיבוב, לבצע כמה מתיחות ורק אז לחזור שוב לשבת.
- פעילות גופנית שגויה – כאשר מבצעים ספורט בצורה לקויה ולא עושים את התרגילים כמו שצריך או את התנועה בצורה הנכונה, הדבר יכול להוביל לפציעות וכאבים ביניהם גם כאבים בגב.