גב תפוס – כל הגורמים המובילים למצב זה

בחירת רופא זה לא משחק! בחרו נכון –
המרכז לבעיות גב!

ליצירת קשר מוזמנים להשאיר פרטים

gavגב תפוס הוא לא מונח רפואי, אלא מונח הנמצא בשימוש בעיקר בשפת העם, המשמש לתיאור מצב שבו לא ניתן להניע את הגב באופן חופשי ומשוחרר.

ברוב המקרים המקור לגב התפוס הוא מתיחה של רקמה רכה בגב בדגש על מתיחה של שריר או התכווצות של שריר, אך במקרים לא מעטים מדובר על גב שנתפס כתוצאה מבעיה חמורה יותר, המצריכה התערבות רפואית.

בגדול ניתן לחלק את כל הגורמים לגב תפוס לשתי קבוצות מרכזיות להלן:

  • בלאי מצטבר – בכל תנועה שאנו עושים ובכל תנוחה שבה אנו יושבים, שוכבים או עומדים לצורך העניין, אנחנו מפעילים עומס על הגב ועל עמוד השדרה. כאשר אנחנו מפעילים עומס רב מדי על הגב ועל עמוד השדרה, אנחנו יכולים לגרום לנזקים קטנים המצטברים לכדי נזק משמעותי לאחר זמן רב. פריצת דיסק למשל היא לא אחת תוצאה של מאמץ כרוני החוזר על עצמו.
  • חבלה או טראומה – בניגוד למקרים בהם הגב התפוס הוא תוצאה של בלאי מצטבר, בחלק מהמקרים מדובר על חבלה פתאומית. בין היתר מדובר על חבלה שמקורה בתאונת דרכים, פציעת ספורט, נפילה מגובה רב, חבטה אלימה בגב ועוד.

גורמים ספציפיים לגב תפוס

אחד הגורמים העיקריים לגב תפוס הוא ישיבה ממושכת בדגש על ישיבה מרושלת או ישיבה ברכינה קדימה. כאשר אנחנו יושבים, הלחץ המופעל על עמוד השדרה גבוה יותר מהלחץ המופעל על עמוד השדרה בזמן עמידה. במידה ומודבר על ישיבה ברכינה קדימה או על ישיבה מרושלת שבה לא נעשה שימוש בשרירי הבטן או הגב, הלחץ המופעל על עמוד השדרה יכול להיות אף גבוה פי 2 בהשוואה ללחץ המופעל על עמוד השדרה בזמן העמידה.

בנוסף לכך, גם מזג אוויר קר במיוחד, שינה מתחת לתריסים של מזגן המכוון לטמפרטורה נמוכה או שינה מתחת למאוורר תקרה יכולים להוביל להתכווצות של שרירים בגב ולגב תפוס.

השרירים התפוסים יכולים להיות גם תוצאה של פעילות גופנית מאומצת, של מאמץ פיזי ללא תרגילי הרפיה או מתיחות ועוד. במקרים מסוימים הגב יכול להיתפס גם בעקבות משבר נפשי, מתח נפשי או כל מצב נפשי שמתבטא באופן פיזי.

מעבר לכל זה גב תפוס יכול להיות תוצאה של דלקת בעמוד השדרה או בשרירי הגב שיכולה להופיע ממקור אוטואימוני, זיהומי, ניווני ועוד. ככל שאנו מזדקנים, נוספים עוד ועוד גורמי סיכון לסבול מגב תפוס, הקשורים לשינויים ניווניים בעמוד השדרה, בדגש על החוליות והדיסקים הבין חולייתיים. שינויים ניווניים אלה מפחיתים את היכולת של עמוד השדרה לשאת את העומסים הרבים המופעלים עליו.

כיצד מטפלים בגב תפוס?

לפני שניתן יהיה לטפל בגב תפוס, חשוב בראש ובראשונה לאבחן את המקור לבעיות שכן הטיפול משתנה בהתאם לגורם לבעיה. בנוסף לכך, חשוב מאוד למפות את כל התסמינים הרלוונטיים ולאבחן את דרגת החומרה שלהם שכן גם לגורמים אלה ישנה השפעה משמעותית על אופן הטיפול.

כך לדוגמה במידה ומדובר על שרירים תפוסים בלבד, ניתן יהיה להרפות אותם על ידי שימוש בקומפרסים חמים, תרופות להרפיית השרירים, משחות או קרמים להרפיית השרירים, ביצוע של תרגילי הרפיה או עיסוי.

לעומת זאת במידה ומדובר על גב תפוס כתוצאה מהתפתחות של דלקת, ייתכן כי יהיה צורך לעשות שימוש בתרופות אנטיביוטיות במידה ומדובר על דלקת זיהומית או בזריקות סטרואידים למשל במידה ומדובר על דלקת שמקורה בפריצת דיסק לצורך העניין.

תהליך האבחון מתבצע על ידי אורתופד ובהתאם לממצאי האבחון, יפנה האורתופד את המטופל לטיפול המתאים לו ביותר.

תמונה של חסן שמא: פיזיותרפיסט מוסמך בכאבי גב
חסן שמא: פיזיותרפיסט מוסמך בכאבי גב

חסן שמא הוא המטפל בישראל שהוסמך לטפל בשיטת התדרים ANF - שיטה טבעית וללא חומרים כימיים, המותאמת לגוף האדם ומביאה לתוצאות מהירות,

אז מה היה לנו בכתבה:
חייגו עכשיו
מעוניינים שנחזור אליכם? השאירו פרטים!
דילוג לתוכן