ניתוח לתיקון עקמת בעמוד השדרה מבוצע בהליך המתאים ביותר לבעיה ממנה סובל המטופל. לעיתים נדרש יותר מניתוח אחד להשגת התוצאות החיוביות ביותר.
המנתח מציג את היתרונות והחסרונות של ההליכים השונים בפני המטופל ובני משפחתו, כך שהם יכולים לקבל החלטה מושכלת באמצעות הדרכתו. מאמר זה מכסה את הגישות הכירורגיות השונות המשמשות לתיקון עקמת.
גישות ניתוח לתיקון עקמת
מבחר הגישות לביצוע הניתוח כוללות:
- גישה אחורית, דרך הגב.
- גישה מלפנים ומאחור.
- גישה קדמית.
- ניתוח דרך האגן באמצעות וידיאו.
- כריתת צלע.
- הסרת עצם.
- הסרה חלקית או מלאה של חוליה.
- קיפוזיס, ניתוח ליישור עמוד השדרה.
גישה אחורית
זוהי גישת תקן הזהב המבוצעת במשך שנים ארוכות וממשיכה להיות ההליך הכירורגי המתאים למרבית החולים הסובלים מעקמת. ההליך מבוצע באמצעות השתלת שתי מוטות מתכת לתיקון העקמומיות, כשלעיתים נדרשים יותר משני מוטות.
שילוב ברגים, ווים ותיל, ניתנים לשימוש על מנת לעגן את המוטות על עמוד השדרה. ההליך מסייע לריתוך שתלי עצם בחוליות. הגישה האחורית נדרשת לטיפול בחולים הסובלים מעקמת כפולה או משולשת. חולם צעירים ומבוגרים עם צפיפות עצם משביעת רצון, אינם מתאימים לביצוע הליך זה.
גישה קדמית ואחורית
גישה זו מבוצעת בקרב חולי עקמת במצב נוקשה חמור, ובקרב ילדים, כדי למנוע תופעת ארכובה. הליך זה עשוי להתבצע במשך יום אחד, או שניתן להפרידו לשני הליכים בימים שונים. הליך זה מאפשר גישה אל העקמת מלפנים ומאחור. אם קיימת עקומה שנייה, המנתח ניגש מאחור בלבד. לעיתים, אם קיימות שתי עקומות חמורות, מבוצע הליך קדמי-אחורי כפול.
הגישה הקדמית היא ההליך הסטנדרטי המבוצע לטיפול בעקמת בגב התחתון. למרות שמו, הוא מתבצע למעשה דרך צד המטופל, על מנת לגשת אל חזית עמוד השדרה. הגישה הקדמית אחורית היא גישה מעורבת יותר, וניתוח זה עשוי להימשך כשש עד עשר שעות, כשהשהות הממוצעת בבית החולים נעה בין חמישה ימים עד שבועיים, וההחלמה אורכת זמן רב יותר מאשר הליך בגישה אחרת.
כריתת צלע
חולי עקמת סובלים לעיתים קרובות מגבנון צלע בולט. אחת המטרות של ניתוח תיקון עקמת היא לתקן את דבשת הצלעות. זהו הליך כירורגי המסייע להקטנת גודל דבשת הצלעות, באמצעות סילוק חלק מהצלעות. ההליך מבוצע כחלק מניתוח עקמת, אך עשוי להתבצע במועד מאוחר יותר.
לעיתים נדרש ניקוז צינור החזה למשך יום או יומיים לאחר ההליך. גישה זו פחות נפוצה כיום בהשוואה לעבר, בשל ההתקדמות הנוכחית בתוצאות שימוש במכשור לתיקון משופר של עיוותים בעמוד השדרה.
גישה קדמית – זוהי גישה אידיאלית לתיקון עקמת שאינה חמורה, והניתוח מבוצע באמצעות השתלת מוטות לאורך צידי עמוד השדרה. יתרונות גישה זו על פני גישות אחוריות כוללים תיקון טוב יותר; פחות איבוד דם; ושיפור תפקוד עמוד השדרה. גישה זו מבוצעת בסיוע וידיאו, והחולה מאושפז למשך שלושה עד שישה ימים להתאוששות.
הסרת עצם – הליך זה מבוצע בחלק הקדמי או האחורי של עמוד השדרה. הטיפול בעקמת משמש לשיפור תיקון העיוות בעמוד השדרה, ומבוצע על מבוגרים הסובלים מעקמת נוקשה, ילדים הסובלים מעקמת משמעותית הגורמת למום, ולשחזור עצם הנדרש לאחר היתוך מוקדם של עמוד השדרה.
הסרת חוליה – אם העקמת מתקדמת והמטופל איבד את שיווי משקלו, החוליה החריגה ניתנת להסרה בניתוח. ההליך מתבצע באמצעות גישה קדמית ואחורית, או בהליך נפוץ יותר כיום, בגישה אחורית בלבד. מוטות וברגים מושתלים לעמוד השדרה, והוא מהודק למשך מספר חודשים לאחר הניתוח.
ניתוח בשיטת VBT לטיפול בעקמת בילדים
ניתוח חדש ופורץ דרך שמבוצע כיום במרחק פסיעה מישראל – בקפריסין. בעבר הלא רחוק ניתן היה לקיים אותו רק במרכזים רפואיים מרוחקים מישראל וכיום ניתן לבצע אותו מרחק שעה מישראל. עוד על ניתוח לטיפול בעקמת בילדים בשיטת VBT